Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Посрещане на 26-тата Българска антарктическа експедиция

7 февруари 2018 @ 6:00 pm - 7:00 pm

На 14 ноември първата група български учени от 26-тата Българска антарктическа експедиция потегли към ледения континент.

Групата замина в 19.05 часа с полет АZ 0521 на AlItalia от летище София. Това бяха Командира на Българската база „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезиста доц. Борислав Александров, геолога д-р Стефан Велев, логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов и физика и ръководител на УАСО Васил Гурев.

Групата летя с граждански полети по маршрут София – Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците продължиха със самолет на бразилските военно-въздушни сили до съседния остров Кинг Джорж и оттам отправиха към базата ни с нает малък 23-метров ветроходен кораб „Аустралис“.

Четири седмици по-късно, на 12 декември, замина и втората група полярници по същия път към българската база на о-в Ливингстън. Част от нея беше и д-р Гергана Георгиева, член на УАСО.

На Антарктида Васко и Гери работиха по проект за мониторинг на сеизмичната активност в района на Южните Шетлъндски острови.

Гордеем се с факта, че и тази година УАСО имаше двама представители на Българската антарктическа база „Св. Кл. Охридски“.

Очакваме ги да се завърнат на 07.02.18 в 18:15h на Терминал 2 на Летище София с добро настроение и изследователски успехи!

Детайли

Дата:
7 февруари 2018
Час:
6:00 pm - 7:00 pm