COVID-19

Настоящата информационна кампания има за цел да запознае населението с вируса COVID-19,
начини за предпазване, рискове и мерки, които трябва да предприемат за справяне с епидемията.

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които могат да причинят болести по животните и хората. При хората се знае, че няколко коронавируса предизвикват респираторни инфекции, които могат да варират от обичайна настинка до по-тежки болести като Близко-източния респираторен синдром (MERS) и Тежък остър респираторен синдром (SARS). Най-скоро откритият коронавирус причинява болестта COVID-19. 

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Този нов вирус и болестта, причинена от него, не са били известни преди появата му в Ухан, Китай през декември 2019 година.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са треска, умора и суха  кашлица. Някои пациенти може да имат болки в тялото, хрема, болки в гърлото, диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват внезапно. Някои хора се инфектират, но не развиват симптоми и нямат усещането, че се чувстват зле или са болни. Повечето хора (около 80%) се възстановяват от болестта без да имат нужда от специално лечение. Около 1 на всеки 6 човека, имащи COVID-19, се разболяват сериозно и развиват трудности с дишането. По-възрастните хора и тези с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и диабет, са по-склонни към тежко боледуване. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят медицинска помощ.

Хората могат да се заразят с COVID-19 от други хора, които имат вируса. Болестта се разпространява от човек на човек посредством малки капки от носа или устата, които се разпръскват, когато човек с COVID-19 кашля или издиша. Тези капчици попадат върху обектите и повърхностите около човека. Другите хора могат да се заразят с COVID-19 като докоснат тези  обекти и повърхности и след това пипнат очите, носа или устата си. Също така хората могат да се заразят с COVID-19 като вдишат капчиците, изкашляни или издишани от вече заразения човек. Поради това е важно да се стои на повече от 1 метър от хора, които са болни.


Може ли вирусът, който причинява COVID-19 да се предава по въздуха?

Изследванията предполагат, че вирусът, който причинява COVID-19, основно се предава чрез контакт с капчиците, идващи от дихателните пътища, а не чрез въздуха.


Може ли COVID-19 да се хване от човек, който няма симптоми?

Основният начин, по който болестта се разпространява, е чрез капчиците, идващи от дихателните пътища, когато човек кашля. Рискът човек да се зарази с COVID-19 от друг човек без симптоми е много нисък. Въпреки това, много хора, заразени с COVID-19, имат само леки симптоми, особено в ранните фази на болестта. Възможно е човек да се зарази с COVID-19 от някой, който има лека кашлица и не се чувства болен. СЗО провежда изследвания върху периода на трансмисия на COVID-19 и ще продължи да споделя новата информация.


Може ли човек да се зарази с COVID-19 от изпражненията на вече заразен човек?

Рискът човек да се зарази с COVID-19 от изпражненията на вече заразен човек е нисък. Въпреки че първоначалните предположения са, че вирусът може да присъства в изпражненията, заразяването по този начин не е основният канал на разпространение. СЗО провежда изследвания за начините, по които COVID-19 се разпространява и ще продължи да споделя новата информация. Тъй като това все пак е риск, се препоръчва човек да мие ръцете си редовно след използване на тоалетната и преди хранене.

Предпазни мерки за всички

Следете най-новата информация свързана с COVID-19, достъпна на сайта на СЗО и чрез националните и локални специалисти по обществено здраве. В много държави по света има случаи на COVID-19 и в някои от тях има огнища на заразата. Властите в Китай и в някои други държави успешно забавят и спират разпространението на болестта. Въпреки това, ситуацията е непредвидима, поради което е важно редовно да се следят новините.

Човек може да намали шансовете си да бъде заразен или да разпространява COVID-19 като вземе някои прости предпазни мерки:

 • Редовно и обстойно почиствайте ръцете си с кърпичка на алкохолна основа или ги мийте със сапун и вода. Защо? Миенето на ръцете със сапун и вода или използването на кърпичка на алкохолна основа убива вирусите, които са по ръцете.
 • Поддържайте поне 1 метър дистанция между себе си и всеки, който кашля или киха. Защо? Когато някой кашля или киха, той разпръсква малки течни капчици от техния нос или уста, които може да съдържат вируса. Ако сте прекалено близо, може да вдишате тези капчици, включително и COVID-19, ако човекът е заразен с болестта.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си. Защо? Ръцете докосват много повърхности и може да вземат вирус. Веднъж замърсени, ръцете може да прехвърлят вируса към очите, носа или устата. Оттам, вирусът може да влезе в тялото и да Ви разболее.
 • Уверете се, че Вие и хората около Вас, спазват добра дихателна хигиена. Това означава да покривате устата и носа си с лакът или кърпичка, когато кашляте или кихате. Изхвърлете използваната кърпичка незабавно. Защо? Капчиците разпространяват вируса. Чрез спазването на добра дихателна хигиена Вие предпазвате хората около Вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.
 • Стойте си вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате треска, кашлица или трудности с дишането, потърсете медицинска помощ и звъннете предварително. Спазвайте препоръките на местните здравни авторитети. Защо? Националните и местни авторитети имат най-актуалната информация относно ситуацията във Вашия район. Обаждането предварително би позволило на Вашия лекар бързо да Ви пренасочи към подходящо лечебно заведение. Също така това ще Ви предпази и ще предотврати разпространението на вируса и други инфекции.
 • Информирайте се за горещите точки (градове и области, където COVID-19 се разпространява бързо). Ако е възможно, избягвайте пътуването, особено ако сте възрастен човек или имате диабет, сърдечна или белодробна болест. Защо? Имате по-голям шанс да се заразите с COVID-19 в някоя от тези области.

Предпазни мерки за хора, които са в или наскоро (последните 14 дни) са били в зони с разпространение на COVID-19:

 • Спазвайте съветите посочени по-горе (Предпазни мерки за всички)
 • Изолирайте се у дома, ако започнете да се чувствате зле, дори и това да включва само леки симптоми като главоболие, слаба треска (37.3 градуса или повече), течащ нос, докато се възстановите. Ако е важно за Вас някой да Ви донесе продукти или се налага да излезете навън, например да си купите храна, носете маска, за да избегнете заразяването на други хора. Защо? Избягването на контакт с другите хора и посещението на медицински заведения ще позволи на тези заведения да функционират по-ефективно и ще предпази Вас и другите от възможно заразяване с COVID-19 или други вируси.
 • Ако развиете треска, кашлица или трудности с дишането, потърсете медицинска помощ незабавно, тъй като това може да е поради респираторна инфекция или друго сериозно състояние. Обадете се предварително  и споделете, че наскоро сте пътували или сте имали контакт с пътуващи. Защо? Обаждането предварително ще позволи на Вашия лекар бързо да Ви насочи към правилното лечебно заведение. Също така това ще предотврати възможното разпространение на COVID-19 и на други вируси.

Рискът зависи от мястото, на което се намирате – и по-точно дали там има бушуващо огнище на COVID-19.

За повечето хора в по-голямата част от света рискът да се заразят с COVID-19 е все още малък. Въпреки това има места (градове и региони) където заразата се разпространява. За хора, които живеят или посещават тези места, рискът е по-голям. Правителствата и здравните власти предприемат сериозни мерки за всеки нов установен случай на заразата. Не забравяйте да спазвате местните ограничения за пътувания, свободно движение или масови мероприятия. Спазване на мерките за безопасност ще намали рискът вие да се заразите или да разпространявате COVID-19.

Изблици на COVID-19 могат да бъдат ограничени и разпространението спряно, както бе показано в Китай и в някои други държави. За съжаление нови огнища могат да се появят скоростно. Важно е да следите ситуацията на мястото, на което се намирате или искате да пътувате. Световната здравна организация ежедневно публикува актуализации за ситуацията с COVID-19 в световен мащаб.

Те могат да бъдат видяни тук https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Заболяване, причинено от COVID-19 инфекция, в повечето случаи преминава леко, особено при деца и млади хора. Въпреки това в някои случаи заболяването преминава тежко: около 1 на всеки 5 заразени се нуждае от болнично лечение. Това предполага, че е нормално хората да се притесняват как COVID-19 епидемията ще се отрази върху тях и техните близки.

Можем да пренасочим нашите притеснения към действия за защита на себе си, своите близки и съграждани. На първо място сред тези действия е редовното и старателно миене на ръцете и добра дихателна хигиена. Второ, информирайте се и следвайте съветите на местните здравни власти, включително и всички ограничения за пътуване, свободно движение и масови мероприятия. 

Научете повече за това как да се защитите на https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public 

Докато все още изучаваме как COVID-19 засяга хората, по-възрастните и лицата с хронични заболявания (като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак или диабет) се разболяват тежко по-често от другите.

Не. Антибиотиците не са ефективни срещу вируси, те действат само срещу бактериални инфекции. COVID-19 се причинява от вирус, затова антибиотиците не са ефективни. Антибиотиците не бива да се ползват като средство за профилактика или лечение на COVID-19. Те трябва да се употребяват само след лекарско предписание при лечение на бактериална инфекция.

Въпреки че съществуват западни, традиционни и домашни лекове, повишаващи комфорта и облекчаващи симптомите, няма доказателство за лекарство, което може да предпази от или да излекува болестта. Световната здравна организация не препоръчва самолечение с каквито и да е лекарства, включително антибиотици, с цел превенция или лечение на COVID-19. Провеждат се няколко клинични опита, които включват методи както на западната, така и традиционната медицина. Световната здравна организация ще продължи да осигурява актуална информация веднага щом има налични резултати.

Да. Към днешна дата (14 април 2021 г.) вече има разработени няколко ефективни ваксини срещу COVID-19. Въпреки това, специфично противовирусно лекарство за превенция или лечение на COVID-19 все още няма. Инфектираните трябва да вземат мерки за облекчаване на симптомите си и трябва да бъдат хоспитализирани. Повечето пациенти се възстановяват благодарение на подкрепяща грижа. 

Най-ефективните методи, за да защитите себе си и останалите от COVID-19 са честото миене на ръце, използване на сгъвката на лакътя, лакътя или салфетка/кърпичка при кашляне, поддържане на дистанция поне 1 метър от кашлящи и кихащи. (Виж “Основни мерки за предпазване от новия коронавирус” https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks)

Не. Вирусът, който причинява COVID-19 и този, причинил появата на SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome / Тежък остър респираторен синдром) през 2003 година, са свързани генетично един с друг, но заболяванията, които причиняват, са съвсем различни.

SARS бе много по-смъртоносен, но много по-малко заразен от COVID-19. Не е имало други огнища на SARS никъде по света от 2003 година.

Министерство на Здравеопазването дава основни правила при носене на маска и кога маските са задължителни.

Препоръчваме да носите маска спрямо препоръките на Министерство на Здравеопазването и ако сте болни със симптоми на COVID-19 (особено, ако кашляте) или се грижите за човек, който може да е болен от COVID-19. Маска за лице за еднократна употреба може да се ползва само веднъж. Ако не сте болен или не се грижите за болен човек, то само ще изхабите маската. В световен мащаб се изразходват огромни количества маски и СЗО призовава хората да ги ползват разумно.

СЗО препоръчва рационално използване на медицински маски за да се избегне ненужното разхищаване на ценни ресурси и неправилната употреба на маски (вижте „Съвети за употребата на маски“ – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks )

Най-ефективните начини да предпазите себе си и околните от COVID-19 са честото почистване на ръцете, при кашляне да покривате уста със сгъвката на лакътя или с кърпичка и да спазвате дистанция от поне 1 метър от хората, които кашлят или кихат. (Вижте „Основни защитни мерки за предпазване от новия коронавирус“ за още информация – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public )

 1. Запомнете, маска трябва да носят само здравни работници, гледачи и хора с респираторни симптоми, като температура и кашлица.  
 2. Преди да пипате маската почистете ръцете си с гел на алкохолна основа или със сапун и вода.
 3. Вземете маската и я огледайте за дупки и прокъсвания.
 4. Обърнете внимание коя е горната страна (тази, с металната пластина).
 5. Уверете се, че правилната страна на маската е навън (оцветената страна).
 6. Сложете маската на лицето си. Стиснете металната пластина или краищата на маската така, че да заеме формата на носа ви.  
 7. Дръпнете долния край на маската, така че да покрие устата и брадичката ви.
 8. След употреба свалете маската: махнете ластиците зад ушите, като внимавате маската да е далеч от лицето и дрехите ви, за да избегнете контакт с евентуално замърсената повърхност на маската.
 9. Изхвърлете маската в най-близкото кошче веднага след употреба.
 10. Почиствайте ръцете си след докосването или изхвърлянето на маската. Използвайте дезинфектанти на алкохолна основа или, ако е видимо замърсена, измийте ръцете си с вода и сапун. 

“Инкубационен период” е времето между инфектирането с вируса и появата на симптоми на заразата. Повечето оценки на инкубационния период на COVID-19 са между 1 и 14 дни, най-често около 5 дни. Тези приблизителни оценки ще бъдат обновени при наличието на повече информация.

Коронавирусите са голяма група вируси, често срещани при животните. Случва се хора да бъдат инфектирани с тези вируси – така заразата започва да се разпространява. Например SARS-CoV е асоцииран с африканския хищник цивет, а MERS-CoV се предава от едногърбите камили. Все още не се потвърдени възможни животински източници на COVID-19.

За да се предпазите, когато посещавате зоомагазини или пазари за животни, избягвайте пряк контакт с животните и с повърхностите около тях. Винаги осигурявайте безопасно приготвяне на храната си. Внимателно обработвайте сурово месо, мляко или животински органи, за да избегнете заразяване с термично необработена храна. Избягвайте консумирането на сурови или недобре обработени животински продукти.

Въпреки че е установен случай на куче в Хонг Конг, което е инфектирано, към днешна дата няма доказателство, че куче, котка или какъвто и да е друг домашен любимец може да предава COVID-19. COVID-19 се разпространява основно по въздушно-капков път – когато инфектиран кашля, киха или говори. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често и усърдно.

Не е ясно колко дълго вирусът, който причинява COVID-19, оцелява върху повърхности, но изглежда се държи като останалите коронавируси. Изследванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация относно COVID-19) могат да издържат върху повърхности от няколко часа до няколко дни – в зависимост от различните условия (например вида на повърхността, температурата и влажността на околната среда).

Ако предполагате, че определена повърхност може да е замърсена, измийте я с дезинфектант, за да убийте вируса и да предпазите себе си и хората около вас. Измийте ръцете си с разтвор на алкохолна основа или със сапун и вода. Не докосвайте очите, устата или носа си.

Да. Вероятността да се пренесе заразата от инфектиран върху търговска стока е малка и рискът от заразяване с вируса, който причинява COVID-19, от пратка, която е премествана, транспортирана и е била излагана на различни условия и температура също е нисък.

Мерки, които НЕ СА ефективни срещу COVID-19 и такива, които могат да навредят:

 • Пушене
 • Носене на няколко маски 
 • Вземане на антибиотици (виж въпрос 10 “Има ли лекарства или терапии за превенция или лечение на COVID-19?”)

При всички случаи, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане потърсете медицинска помощ възможно най-рано, за да намалите риска от развиване на по-тежка инфекция и задължително споделете информация относно скорошни пътувания със здравния работник, към когото се обръщате.

Учени по целия свят работят върху създаването на ваксини срещу COVID-19. Предназначението на ваксините е да научат имунната система на човешкото тяло да разпознава и блокира вируса, който причинява COVID-19. Към момента се разработват различни типове потенциални ваксини срещу COVID-19, включително:

 • Вирусни ваксини, съдържащи омаломощен или отслабен вирус, който не предизвиква заболяване, но генерира имунен отговор.
 • Протеиново базирани ваксини, които използват безвредни фрагменти от протеини или протеинови обвивки, които имитират вируса COVID-19, за да генерират безопасно имунен отговор. 
 • Векторни ваксини, които използват безвреден вирус, който не може да предизвика заболяване, но служи като платформа за произвеждане на коронавирусни протеини с цел генериране на имунен отговор. 
 • РНК и ДНК ваксини, използващи генетично генерирана РНК или ДНК с цел производството на протеин, който самостоятелно и безопасно да предизвика имунен отговор.

Повече информация относно всички ваксини срещу COVID-19 може да намерите на сайта на СЗО, който се обновява регулярно. 

Ваксините срещу COVID-19 изграждат защита срещу заболяването като резултат от създаването на имунен отговор срещу вируса SARS-Cov-2. Създаване на имунитет чрез ваксинация означава, че рискът от развиване на заболяването и последствията от него са значително намалени. Имунитетът ни помага да преборим вируса, ако се срещнем с него. Ваксинирането може да предпази и останалите хора, защото ваксинираният е в по-голяма степен предпазен от това да се инфектира, съответно и да предава инфекцията на околните. Изключително важно е да бъдат предпазени хората, при които рискът от тежко протичане на заболяването е висок – такива са здравните работници, възрастните хора и хората с придружаващи заболявания.

За осигуряване безопасността на всички ваксини срещу COVID – 19 са взети стриктни мерки. Преди получаване на валидация от СЗО и националните регулаторни агенции, ваксините срещу COVID – 19 преминават обстойни тестове в клинични проучвания, за да се докаже, че покриват необходимите критерии за безопасност и ефективност. 

Безпрецедентните научни колаборации позволиха проучването, разработката и одобряването на ваксините срещу COVID – 19 да бъдат завършени за рекордно кратко време, за да се отговори на спешната нужда от тях. Както и при останалите ваксини, СЗО и регулаторните органи ще продължат да наблюдават използването на ваксини срещу COVID – 19, за да се потвърди безопасността им за всички хора, на които биват поставени.

Както всяка ваксина, ваксините срещу COVID – 19 могат да предизвикат слаби странични реакции като ниска температура, болка и зачервяване на мястото на инжектиране. Повечето реакции към ваксини са леки и преминават до няколко дни от само себе си. По-сериозни или дълго продължаващи странични реакции към ваксините са възможни, но изключително редки. Поставянето на ваксини е под непрекъснато наблюдение, за да се следи за редки неблагоприятни случаи. 

Докладваните странични ефекти към ваксините срещу COVID – 19 са най-често леки до умерено тежки и с кратка продължителност. Те включват: температура, умора, диария, главоболие, мускулни болки, втрисане и болка в мястото на убождане. Шансовете за поява на тези странични ефекти са различни при различните типове ваксини срещу COVID – 19.

Няколко от ваксините срещу COVID – 19 имат високи нива на ефикасност, но никоя ваксина не предпазва в 100% от случаите. Като резултат от този факт е възможно да има малък процент от хора, които да не развият очакваната защита след ваксинацията. 

В допълнение към специфичните характеристики на всяка ваксина, фактори като възраст, здравословно състояние или излагане на вируса в миналото могат да окажат влияние върху ефективността на ваксината. Към момента не е ясно колко дълго продължава изграденият имунитет при различните ваксини. Това е и причината, дори след началото на прилагане на ваксините, да се прилагат мерки като физическо дистанциране, носене на маски и дезинфекциране.

Здравните работници могат да дадат най-добър съвет, дали в конкретния случай е по-добре да се постави ваксина или не. Предвид опита и доказаните случаи, на хората със следните особености не трябва да бъдат поставени ваксини срещу COVID – 19, за да се избегнат възможни странични реакции: 

 • Хора с история на тежки алергични реакции към която и да е от съставките на ваксината; 
 • Хора, които към момента на поставяне са болни или имат симптоми на COVID – 19, въпреки че могат да бъдат ваксинирани след преминаване на първоначалните симптоми. 

Необходими са допълнителни проучвания, за да се определят безопасността и ефикасността на различните ваксини срещу COVID – 19 в различните групи на населението. В допълнение към генералните препоръки по-горе, всяка ваксина може да има специфични съображения за различните групи от населението или за различните медицински състояния.

На база знанията ни относно ваксините, нямаме специфична причина да вярваме, че има рискове, които надделяват над ползите от ваксинация при бременни жени. Бременността поставя жените пред голям риск от тежно прекарване на COVID – 19. Достъпните данни за оценка безопасността на ваксините по време на бременност са прекалено малко. 

По тази причина, бременните жени с висок риск от заразяване с SARS-CoV-2, здравните работници и тези които имат едно или множество заболявания могат да бъдат ваксинирани след консултация със специалист. 

Все още не е ясно дали действието на ваксините срещу COVID – 19 се разпространява чрез кърменето. За да се вземе най-доброто решение в конкретния случай трябва да се вземат предвид ползите за здравето и развитието на детето, както и клиничното състояние на майката и нейната нужда от ваксина срещу COVID – 19. СЗО не препоръчва преустановяване на кърменето след ваксинация.

Технологията на иРНК ваксините е подробно оценена по отношение на безопасност и клиничните проучвания са показали, че иРНК ваксините осигуряват дългосрочен имунен отговор. Технологията по която са разработени е изучавана в продължение на няколко десетилетия, включително във връзка с ваксините срещу грип, Зика и други. Ваксините са с информационно РНК и не съдържат жив вирус. Информационното РНК не вреди и не се смесва с човешкото ДНК.

Когато вирусът репликира или се копира, понякога се и променя. Тези промени се наричат “мутации”. Вирус с една или повече нови мутации се нарича “вариант” на оригиналния вирус. 

Колкото повече циркулират вирусите, толкова повече се променят. Тези промени могат понякога да резултират във вариант на вируса, който е по-добре адаптиран към околната среда в сравнение с оригиналния вирус. Този процес на промени и селекция на успешни варианти се нарича “еволюция на вируса”. 

Някои мутации могат да доведат до промени в характеристиките на вируса като свойството му да се разпространява и предава и степента на усложненията, които причинява.

Някои вируси се променят бързо, друго по-бавно. SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID – 19, се променя по-бавно от други като например HIV или инфлуенца. Отчасти това може да бъде обяснено чрез вътрешния “коригиращ механизъм” на вируса, който успява да коригира “грешките” когато се копира. Учените продължават да изучават този механизъм, за да получат повече информация за това как работи.

Въпреки че е нормално е вирусите да се променят, учените продължават внимателно да следят тези промени. Всички вируси, включително SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID – 19, се променя с времето. Досега стотици вариации на този вирус са идентифицирани по целия свят. СЗО и партниращите й организации следят тези вариации отблизо от Януари 2020. 

Повечето изменения имат малко или никакво влияние върху свойствата на вируса. Въпреки това, в зависимост от това къде в генетичния материал на вируса се намират промените, те могат да предизвикат изменения в свойствата на вируса да се разпространява и предава или в степента на усложнения, които вирусът причинява. СЗО и интернационалната й мрежа от експерти наблюдават промените във вируса, за да може в случай че идентифицират значими мутации да информират здравните власти своевременно и да се осъществи превенция разпространението на този вариант. Мерките обявени и препоръчани от СЗО в началото на пандемията, продължават да бъдат валидни. 

Най-добрият начин да се лимитира и спре предаването на COVID – 19 е да се спазват обявените противоепидемиологични мерки, за да предпазим себе си и околните.

Ваксините намаляват риска от заболяване и използват естествените механизми на тялото за да изградят защита. След поставяне на ваксина имунната система реагира. Тя: 

 • разпознава навлезлия в тялото вирус или бактерия.
 • произвежда антитела. Антителата са протеини, произведени естествено от имунната система за да пребори заболяването. 
 • запомня заболяването и как да го пребори. Ако имунната система срещне този вирус или бактерия отново, ще може бързо да го унищожи преди човекът да се почувства зле. 

Затова ваксината е безопасен начин за предизвикване на имунен отговор, без да се предизвиква заболяване. 

Човешката имунна система има свойството да помни. След поставена 1 или повече дози от ваксина обикновено сме защитени от заболяването с години, десетилетия или дори повече. Това прави ваксините толкова ефективни. Вместо да се третира заболяването след като вече е настъпило, ваксините осигуряват превенция.

Най-често използваните ваксини се поставят от десетилетия, милиони души биват ваксинирани без усложнения всяка година. Както при лекарствата, всички ваксини преминават през обстойно тестване, за да се гарантира безопасността. 

Всяка експериментална ваксина се тества първо върху животни, за да се оценят безопасността и потенциалът й да предотврати заболяването. Следват клинични тестове върху хора в 3 фази: 

 • Във Фаза 1 ваксина се поставя на малка група от доброволци за оценка на безопасността. за потвърждение, че предизвиква имунен отговор, както и за да се определи правилната доза. 
 • Във фаза 2 ваксина обикновено се поставя на стотици доброволци, които са пряко наблюдавани за странични ефекти, за да се направи допълнителна оценка на процеса по генериране на имунен отговор. Събират се данни за последствията от заболяването, но обикновено те не са достатъчни, за да определят ефекта от ваксинацията върху заболяването. Участниците в тази фаза са със същите характеристики (например възраст и пол) като хората, за които ваксината е предназначена. В тази фаза на част от доброволците е поставена ваксина, на останалата част – не, което дава възможност да бъдат правени сравнения и заключения за ваксината. 
 • Във фаза 3 ваксина се поставя на хиляди доброволци и както във фаза 2 само група от тях получават тестваната ваксина. Данните от двете групи – получили и неполучили ваксината –  се сравняват за оценка на безопасността и ефективността срещу заболяването, от което ваксината трябва да предпазва. 

След като резултатите от клиничните тестове са готови, се изискват серия от стъпки преди ваксината да бъде предложена за използване в национална имунизационна програма, включващи допълнителни прегледи на ефикасността, безопасността и производството, получаване на регулаторни одобрения и одобрения съгласно политиките за здравеопазване. 

Процесът по наблюдение и  оценка на ефективността продължава и след официалното одобрение на ваксините.

A4-PHONES

#ПринтирайИЗалепи #ДаСеСправимЗаедно

Нека не забравяме, че докато за някои извънредното положение и социалното дистанциране, които се налага да спазваме, са досадни, то за други са истински предизвикателства. Става дума най-вече за възрастни, трудноподвижни или хора със заболявания, за които няма кой да се погрижи. Затова днес от УАСО призоваваме да бъдем съпричастни с най-уязвимата част от нашето общество и да им помогнем.

Приготвили сме списък с най-важните телефони, на които всеки гражданин може да звъни, в случай на нужда. Това са денонощни линии на Министерство на здравеопазването, регионални здравни инспекции, доброволци за разнасяне на храна и лекарства, психолози и т.н. Някои хора не прекарват много време в интернет и за тях би било предизвикателство да намерят даден телефонен номер, а може и дори да не знаят за съществуването на дадена услуга.

Затова днес се обръщаме към вас с молба да принтирате направения от нас списък и да го залепите на видно място във входа си, където всеки ще може да го види. Смятаме, че е важно хората да са запознати с помощта, която е организирана за тях и от която могат да се възползват при нужда, както и да имат лесен достъп до нея.

На този линк ще можете да свалите списъка с телефони в хубав за принтиране размер:
https://drive.google.com/file/d/16hL6-0eev1a6NAE2l7FihfWBcraoTCmI/view?usp=drivesdk

Разбира се, не всеки има притер вкъщи. Ще се радваме, ако нямате друга възможност, да препишете номерата на един лист. Най-важното в случая е да сме полезни на тези, които имат нужда.

ВАЖНО: Този списък е валиден само за Столична община. Имаме готовност да направим подобни списъци и за други общини. Моля, пишете ни с местата, на които искате да разлепите такива списъци, и ние ще ви изпратим актуална информация за вашето населено място.

Нека бъдем съпричастни и да се справим с проблема заедно!

Моля, споделете този пост, за да може да достигне до възможно най-много хора.

Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол

Как да предпазим себе си и хората около нас!

Не забравяйте, че всички предпазни мерки могат да предпазят или вас, или хората около вас, в случай, че вие сте преносител на вируса. Затова трябва да носим лична отговорност не само към себе си, но и към другите.

1. Останете у дома. Излизайте само ако се налага и носете шал/маска и ръкавици.

Може би най-лесният и ефективен начин да предпазим себе си и околните от заразата е да ограничим възможно най-много излизанията от дома си и социалните си контакти. Това е особено важно, ако вие самите не се чувствате добре. Ако все пак ви се налага да излизате, носете шал/маска и ръкавици.

2. Редовно и старателно измивайте ръцете си със сапун и вода.

Измиването на ръцете със сапун и вода убива вирусите, които може да са попаднали по ръцете ви. Спазването на висока лична хигиена не трябва да се ограничава с измиването на ръцете. Добре е да се уверите, че вие и хората около вас спазват и изрядна дихателна хигиена. Това означава да се покрива устата и носа с огънат лакът или кърпичка по време на кашляте или кихате, след което да се изхвърля използваната кърпичка незабавно.

3. Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и другите.

Вирусът се предава по въздушно-капков път. Когато някой кашля, киха или дори докато говори се разпръскват малки капчици носа или устата, които могат да съдържат вируса. Спазването на дистанция между хората предотвратява както евентуалното заразяване с вируса, така и предаването му на околните, ако вие сте преносител.

4. Избягвайте да докосвате лицето си – очи, нос, уста.

Ако ръцете ви са докосвали повърхности, върху които са попаднали вируси, лесно могат да пренесат вируса в очите, носа или устата, което да е причина да се развие заболяване. Затова едно от най-важните неща, които можете да направите, за да защитите себе си, е да не докосвате лицето си ако ръцете ви не са измити.

Призоваваме всички отговорно и старателно да спазват мерките за безопасност. Не забравяйте, че не всяка информация за вируса може да е вярна. Информирайте се единствено от сигурни източници като Световната здравна организация, националните здравни служби, Български Червен кръст.

Как да предпазим дома си!

Не забравяйте, че всички предпазни мерки могат да предпазят или вас, или хората около вас, в случай, че вие сте преносител на вируса. Затова трябва да носим лична отговорност не само към себе си, но и към другите.

След като всички започнаха да прекарват повече време у дома си се чувстваме длъжни да дадем съвети как да се предпазим от заразата и там. Дори и в уюта на собствените ни къщи, ние може да се окажем изложени на заразата и е важно да предприемем мерки, които да сведат този риск до минимум.

1. Почиствайте редовно дръжките на входната врата.

Както дръжките на входната врата, така и всички места, които ние докосваме с немити ръце трябва да бъдат периодично дезинфекцирани. Последните проучвания предполагат, че вирусът може да оцелее на определени повърхности до 3 дни.

2. Почиствайте входа и парапетите с белина или друг дезинфектант.

Именно през входа и общите помещения по сградите минават повече хора. Важно е да се уверим, че те не са място за разпространение на заразата.

3. Проветрявайте периодично помещенията.

Както съветват здравните органи, вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе от там. Редовното проветряване на помещенията увеличава шансовете ни да се предпазим от вирус, който е попаднал у дома ни.

4. Старателно измивайте ръцете си при всяко прибиране у дома.

Може би най-важната мярка за предпазване от вируса е старателното измиване на ръцете веднага, след като се приберем у дома си. Така предотвратяваме евентуалното му разпространение вкъщи и максимално намаляваме риска от зараза.

Призоваваме всички отговорно и старателно да спазват мерките за безопасност. Не забравяйте, че не всяка информация за вируса може да е вярна. Информирайте се единствено от сигурни източници като Световната здравна организация, националните здравни служби, Български Червен кръст.

Нормално е да сме по-стресирани, когато се чувстваме несигурни, особено с цялата противоречива информация, която ни заобикаля. В момента много от нас са притеснени от ситуацията с COVID-19.

Във времена като тези, психичното ни здраве страда, но не винаги сме наясно, че това се случва. Може да се чувстваме по-напрегнати, по-ядосани, по-безнадеждни или тъжни. Може да забележим, че сме по-остри с околните или че искаме напълно да избягваме информация, която ни напомня какво се случва всъщност. Може да се чувстваме по-депресирани или по-слабо мотивирани да извършваме ежедневните си дейности.

Важно е да си припомним, че все пак не сме безпомощни, дори и в светлината на настоящите събития. Винаги можем да изберем как да отговорим на средата, как да се държим, как да приемем случващото се. Някои неща, които можем да направим, за да се погрижим за психичното си здраве във времена на несигурност:

• Да разграничим това, което е в наш контрол, от това, което не е. Има неща, които можем да направим и е полезно да се фокусираме върху тях. Нека си измием ръцете. Нека напомним на другите да направят същото. Нека си изпием витамините.

• Да правим това, което ни кара да се чувстваме сигурни. То е различно за всеки и е важно да не се сравняваме с другите. Някои от нас може да се чувстват по-спокойни, когато се информират относно случващото се, а други, напротив, когато избягват свръхинформирането. Въпрос на избор е, и е редно да уважаваме чуждия такъв. Добре е да продължим да следваме ежедневната си рутина – ставането сутрин, часовете на хранене, отделянето на време за релаксиращи дейности.

• Да правим упражнения. Те помагат не само на тялото ни, но и на психическото ни здраве. Дори в домашни условия можем да намерим начини да се раздвижим.

• Да останем в настоящето. Най-вероятно притесненията ни са отнесени за бъдещето, където те могат да се случат, но може и да не се случат. Когато усетим, че се тревожим за неща извън сегашния момент, нека се фокусираме върху средата около нас, нека се съсредоточим върху заобикалящата ни обстановка с всичките ѝ звуци, светлини, усещания.

• Да останем свързани с другите и да поискаме подкрепа, ако усетим, че имаме нужда. Да говорим с близки приятели относно това как се чувстваме. Ако сме тревожни или усещаме психичното си здраве разклатено, е добре да потърсим специалист. Не е необходимо да сме сами с притесненията си. Успокояващо е да споделим преживяванията си с някой, който е обучен да помага.

Призоваваме всички отговорно и старателно да спазват мерките за безопасност. Не забравяйте, че не всяка информация за вируса може да е вярна. Информирайте се единствено от сигурни източници като Световната здравна организация, националните здравни служби, Български Червен кръст.